Lichen Planopilaris - De Haarstichting (2023)

1. Wat is Lichen planopilaris?

Lichen planopilaris is een aandoening van uw hoofdhuid. De haarzakjes zijn ontstoken en de ontstekingen zorgen voor haaruitval. De aandoening leidt tot littekenvorming, waardoor er geen haren meer kunnen groeien. Het haarverlies bij Lichen planopilaris is permanent van aard.

2. Hoe wordt Lichen planopilaris veroorzaakt?

Er is momenteel geen eenduidige verklaring voor de oorzaak van Lichen planopilaris. Artsen denken dat het om een auto-immuunreactie van het lichaam gaat. Uw immuunsysteem valt om onbekende oorzaak uw lichaamseigen cellen aan.

3. Wie krijgt Lichen planopilaris?

De aandoening wordt hoofdzakelijk bij vrouwen van middelbare leeftijd gezien. Dat neemt niet weg dat ook mannen door Lichen planopilaris getroffen kunnen worden. Lichen planopilaris is niet leeftijdsgebonden.

4. Welke klachten zijn kenmerkend voor Lichen planopilaris?

Klachten verschillen per persoon en variëren van jeuk tot een branderig gevoel. Lichen planopilaris kan meerdere gebieden van de hoofdhuid aantasten. Uw haarzakjes raken ontstoken met een rode huid en schilfering tot gevolg. Als de aandoening onbehandeld blijft, ontstaan in latere fases littekens, waardoor geen nieuwe haargroei mogelijk is. In sommige gevallen komt de aandoening alleen op het voorhoofd voor. Er zijn ook gevallen van Lichen planopilaris bekend, waarbij de aandoening haaruitval zonder littekens veroorzaakt in de oksels, wenkbrauwen en schaamstreek.

5. Hoe ziet Lichen planopilaris eruit?

Meestal ontstaan eerst kalende plekken op de kruin. De hoofdhuid is glad, soms zijn er in het getroffen gebied nog enkele haren aanwezig. Bij nader onderzoek kunnen zichtbare rode ontstekingshaarden aanwezig zijn. Rondom de haren is vaak schilfering zichtbaar. Lichen planopilaris kan overigens overal op de behaarde hoofdhuid voorkomen en beperkt zich niet tot de kruin.

6. Hoe kan een arts Lichen planopilaris vaststellen?

Uw dermatoloog kan aan de hand van uw haaruitval een vermoeden voor Lichen planopilaris hebben. Uw hoofdhuid wordt vervolgens nauwkeurig onderzocht, waarbij eventueel een stukje weefsel pathologisch kan worden onderzocht. De combinatie van de uitkomsten is bepalend voor de uiteindelijke diagnose.

7. Kan Lichen planopilaris behandeld worden?

Helaas is Lichen planopilaris een moeilijk te behandelen aandoening. Tot op heden is er geen therapie of medicijn dat voor de volle 100% bij patiënten effect heeft of aanslaat. De meeste patiënten worden behandeld met lotions die hormonen bevatten. Ook hormooninjecties kunnen worden toegepast. Als blijkt dat de resultaten niet voldoende zijn, kan een arts overstappen op medicatie zoals antibiotica. Voor enkele patiënten zijn anti-malaria middelen effectief gebleken. De arts zal met u op zoek gaan naar de behandeling die het beste aanslaat in uw geval.

8. Is het haarverlies door Lichen planopilaris tijdelijk of definitief?

Blijft de aandoening onbehandeld of wordt Lichen planopilaris niet tijdig herkend, dan kan de haaruitval blijvend zijn. Op het moment dat de huid beschadigd is door de littekenvorming, zijn er geen haarzakjes meer aanwezig. Zonder haarzakjes kunnen er geen haren groeien. Haaruitval door Lichen planopilaris is daarom permanent.

9. Wat zijn de vooruitzichten van Lichen planopilaris?

Lichen planopilaris is geen makkelijk te behandelen aandoening. Met behulp van geneesmiddelen kan de ontstekingsactiviteit verminderd worden. Voordat de medicijnen effect hebben, is er vaak al enige tijd verstreken. Soms kan Lichen planopilaris vanzelf tot stilstand komen. Dat neemt niet weg dat behandeling belangrijk is. Haaruitval kan niet meer worden hersteld.

10. Ben ik de enige met Lichen planopilaris?

Nee. De aandoening treft meer mannen en vrouwen dan u wellicht denkt. Toch is er nog altijd geen definitieve oplossing voor Lichen planopilaris. U bent niet de enige die geconfronteerd wordt met deze moeilijk te behandelen vorm van haaruitval.

11. Wat kan ik doen om de kalende plekken te bedekken?

Kalende plekken kunnen uw zelfbeeld beschadigen. Het is mogelijk om de kale plekken te bedekken met een haarwerk of pruik. Haarwerkspecialisten hebben diverse mogelijkheden voor zowel tijdelijke als permanente haarwerken. Deze beschadigingen uw haar en/of hoofdhuid niet. Het dragen van een haarwerk is in de regel niet zichtbaar en u ziet er verzorgd uit. Sommige mannen en vrouwen kiezen voor een haartransplantatie of micro haar pigmentatie behandeling.

12. Kunnen de kalende plekken met een haargroeimiddel behandeld worden?

Littekenweefsel bevat geen haarzakjes die haren kunnen produceren. De kale plekken die door Lichen planopilaris zijn veroorzaakt, hebben een beschadigde huid met littekenvorming. Haargroeimiddelen hebben hier geen effect op, er zijn immers geen haarzakjes aanwezig. Indien u toch een haargroeimiddel wilt gebruiken voor de omliggende haren, raadpleeg dan altijd een arts. Deze kan u een haargroeimiddel of medicijn voorschrijven. Haargroeimiddelen hebben overigens niet direct zichtbare resultaten. U moet de middelen langere tijd gebruik, voordat het effect zichtbaar is. Bovendien hebben de haargroeimiddelen niet bij iedereen het gewenste effect. Het effect kan namelijk sterk verschillen per persoon.

13. Kom ik in aanmerking voor een haartransplantatie?

Het advies voor een haartransplantatie verschilt per persoon. Aandoeningen als Lichen planopilaris zijn moeilijk te behandelen. Haartransplantaties worden in de regel alleen toegepast als de oorzaak van de haaruitval bekend is en als de aandoening onder controle is. Als u een haartransplantatie overweegt, begin dan altijd met overleggen met uw dermatoloog. Deze zal u een eerlijk en gericht advies geven over een eventuele haarimplantatie. Daarna kunt u desgewenst een afspraak maken voor een intakegesprek bij een haartransplantatie kliniek. Er zijn verschillende haartransplantatie klinieken die gespecialiseerd zijn in de behandeling van Lichen planopilaris en hier dus ook ervaring mee hebben.

14. Hoe zijn de resultaten van een haartransplantatie?

Lichen planopilaris die onder controle is, kan in aanmerking komen voor een haartransplantatie. Vaak adviseren haartransplantatie specialisten om eerst een proefstukje te laten behandelen. Dit wordt aangeraden om de leefbaarheid van de getransplanteerde haarzakjes beter in te kunnen schatten. Een haartransplantatie is een kostbare ingreep, waarvan u bepaalde verwachtingen heeft. Littekenvorming beschadigt uw huid en zorgt voor een slechtere doorbloeding, wat van invloed kan zijn op de haartransplantatie resultaten. De haardichtheid die bereikt wordt, ligt lager dan bij een haarimplantatie bij Alopecia androgenetica.

15. Zijn de resultaten van een haartransplantatie blijvend?

De resultaten die bij een haartransplantatie bereikt worden, zijn doorgaans permanent van aard. Dat is natuurlijk wel alleen zo als zich geen nieuwe littekenvorming voordoet. Door nieuwe huidbeschadigingen kunnen ook de getransplanteerde haarzakjes namelijk benadeeld worden. Hier moet u rekening mee houden. Uw dermatoloog zal doorgaans samen met u streven naar het onder controle krijgen en houden van de littekenvorming.

16. Is Lichen planopilaris erfelijk?

Nee, Lichen planopilaris is niet erfelijk. Wel kunnen er genen verantwoordelijk zijn voor het verhogen van risico op het ontwikkelen van de aandoening. Deze genen zijn van invloed op het immuunsysteem en het reactievermogen.

17. Kan Lichen planopilaris genezen worden?

In de meeste gevallen wordt de aandoening uiteindelijk inactief. Het haarverlies is meestal permanent. Alhoewel er vooralsnog geen middel is om de aandoening te genezen, is behandeling erop gericht om het resterende haar te behouden en symptomen onder controle te houden. Dit heeft echter geen effect op het haar dat al verloren is gegaan.

18. Is Lichen planopilaris gevaarlijk?

Soms treedt Lichen planopilaris op samen met een auto-immuunziekte. Alhoewel het ongemakken kan geven, is Lichen planopilaris in de meeste gevallen geen ernstige aandoening. Het is ook niet besmettelijk. Er zijn echter enkele zeldzame variaties van de aandoening die zowel ernstig als pijnlijk kunnen zijn.

19. Kan Lichen planopilaris ook bij kinderen voorkomen?

Ja, kinderen vanaf een leeftijd van 3 jaar kunnen met de aandoening te maken krijgen.

20. Mijn kind heeft Lichen planopilaris. Hoe kan ik omgaan met de leerkrachten op school?

Vraag aan de huisarts en/of behandelend specialist om een verklaring waarin staat dat Lichen planopilaris niet besmettelijk is. Het is belangrijk dat uw kind niet gepest wordt door de aandoening. Het is dan ook geen probleem om de normale school-, sport-, en speelactiviteiten te volgen waaronder zwemmen. Chloor in het zwembad kan de huid wat extra irriteren, maar het is geen trigger voor de Lichen planopilaris om uit te breiden en/of toe te nemen.

21. Is Lichen planopilaris een auto-immuunziekte?

Lichen planopilaris is een zeldzame cicatriciale, lymfocyt gemedieerde vorm van alopecia waarvan wordt aangenomen dat het mogelijk verband houdt met andere auto-immuunziekten. De bekende gegevens zijn ontoereikend en er worden weinig onderzoeken verricht die dit bevestigen.

22. Kan de haargroei zich herstellen na Lichen planopilaris?

In de meeste gevallen wordt de aandoening uiteindelijk inactief. Het haarverlies is meestal permanent. De aandoening kan niet worden genezen en de behandeling is erop gericht om het resterende haar te behouden en de symptomen onder controle te houden. Haar dat al verloren is gegaan kan niet hersteld worden.

23. Kan stress Lichen planopilaris veroorzaken?

In de meeste gevallen wordt de oorzaak van Lichen planopilaris niet gevonden. Het wordt niet veroorzaakt door stress, maar kan onder invloed van stress wel erger worden. De aandoening kan zich voordoen wanneer u in contact bent geweest met bepaalde chemicaliën, zoals de middelen die worden gebruikt bij het ontwikkelen van kleurenfoto’s.

24. Heeft zonlicht een gunstige werking op Lichen planopilaris?

Als de Lichen planopilaris wordt veroorzaakt door de zon, dan is het dagelijks gebruik van een sterke zonbeschermingsfactor SPF50 of hoger noodzakelijk. In ernstige gevallen kan licht therapie aanbevolen worden.

25. Kan Lichen planopilaris uit zichzelf genezen?

Er is nog geen remedie voor Lichen planopilaris. De behandeling hangt af van de omvang van de aangetaste huid en de snelheid waarin de aandoening zich ontwikkelt. Een steroïde crème blijkt vaak effectief bij de behandeling van Lichen planopilaris, maar ook na een succesvolle behandeling kan de aandoening terugkeren.

26. Werkt Minoxidil bij Lichen planopilaris?

Lichen planopilaris wordt regelmatig behandeld met antimalariamiddelen. De dosering wordt door de voorschrijvend arts vastgesteld. Verbetering wordt meestal binnen 6 maanden gezien. In combinatie met het gebruik van Minoxidil kan de haargroei van de overgebleven haarzakjes in sommige gevallen gemaximaliseerd worden.

27. Hoe ziet Lichen planopilaris haarverlies eruit?

Lichen planopilaris is een aandoening die fragmentarisch haarverlies veroorzaakt. Het is met name het hoofdhaar dat hierdoor wordt getroffen. Het is een aandoening die het vaakst voorkomt bij jong volwassen vrouwen. Het haarverlies is vrijwel altijd permanent. Behandeling kan erger voorkomen en het haarverlies stabiliseren.

28. Is Lichen planopilaris besmettelijk?

Nee, de aandoening is niet besmettelijk en wordt niet overgedragen door huidcontact.

29. Is Lichen planopilaris zeldzaam?

Hoewel Lichen planopilaris een zeldzame aandoening is, is het een van de meest voorkomende oorzaken van littekenvorming en haaruitval op de hoofdhuid. De aandoening wordt het meest gezien bij jong volwassen vrouwen, maar ook mannen worden door Lichen planopilaris getroffen.

30. Kan ik een haarwerk dragen om Lichen planopilaris te verbergen?
Ja. U kunt bij een erkende haarwerkspecialist een passend haarwerk aan laten meten. Pruiken en haarwerken hebben geen nadelige invloed op de natuurlijke haargroei.

31. Is tricopigmentatie of micro haar pigmentatie mogelijk bij Lichen planopilaris?

Het laten aanbrengen van semipermanent pigment kan een goede oplossing zijn om dunner wordend haar en kale plekken te camoufleren. Uw situatie wordt beoordeelt door een ervaren MHP specialist. In geval van actieve huidinfecties en haarziekten kan de behandeling tot een later tijdstip worden uitgesteld.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated: 03/28/2023

Views: 5589

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.